Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Ordenar por: 

RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido
Registros recuperados: 7
Primeira ... 1 ... Última
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Acción citotóxica del extracto acuoso del tallo de Cereus jamacaru DC. (mandacaru) Plantas Medicinales
Moura da Silva,Darciella; de Sousa Carvalho,Francisco Ronielson; Moura,Antonio Gabriel; Martins,Lívia; Tinheiro Ferreira,Paulo Michel; Peron,Ana Paula.
Tipo: Journal article Palavras-chave: Cereus jamacaru; Efecto antiproliferativo; Aberraciones celulares; Sistema de ensayo de la planta.
Ano: 2015 URL: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962015000200007
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Cereus jamacaru DC. (Cactaceae): From 17 th century naturalists to modern day scientific and technological prospecting Acta Botanica
Silva,Luana Fernanda Costa Raulino; Valle,Luci de Senna; Nascimento,Ana Regina Campos; Medeiros,Maria Franco Trindade.
ABSTRACT Mandacaru (Cereus jamacaru DC - Cactaceae) possesses peculiar physiological and morphological characteristics that allow it to withstand long periods of scarcity and to adapt to different environments. Several uses have also been reported for the species from the 17th century to the present day. Given this history and the importance of the usage of mandacaru, the present investigation aimed to gather information about its uses from different documentary sources, and to perform a comparative analysis between past and present uses. Historia Naturalis Brasiliae by Piso and Marcgrave (17th century) served as the primary source, while information on labels of exsicates in botanical collections, basic scientific literature, and applications for patent...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cereus jamacaru; Mandacaru; Medicinal potential; Forage use; Seventeenth century; Patents; Historical ethnobotany.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-33062019000200191
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Characterization of a methionine-rich protein from the seeds of Cereus jamacaru Mill. (Cactaceae) BJMBR
Aragão,T.C.F.R.; Souza,P.A.S.; Uchôa,A.F.; Costa,I.R.; Bloch Jr.,C.; Campos,F.A.P..
We describe here the isolation and characterization of a major albumin from the seeds of Cereus jamacaru (Cactaceae), to which we gave the trivial name of cactin. This protein has a molecular mass of 11.3 kDa and is formed by a light chain (3.67 kDa) and a heavy chain (7.63 kDa). This protein was isolated using a combination of gel filtration chromatography and reverse-phase HPLC. The amino acid composition of cactin was determined and found to resemble that of the 2S seed reserve protein from the Brazil nut, a protein remarkable for its high methionine content. The usefulness of cactin as a molecular marker in the taxonomy of the Cactaceae is discussed.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cactaceae; Mandacaru; Cereus jamacaru; Cactin; 2S albumins; Methionine-rich protein.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-879X2000000800005
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Estabilidade da polpa do Cereus jamacaru em pó durante o armazenamento AGRIAMBI
Oliveira,Arali da S.; Figueirêdo,Rossana M. F. de; Queiroz,Alexandre J. de M.; Brito,Juliana G. de.
Neste trabalho se avaliou a estabilidade do fruto do mandacaru em pó formulado com 10% de maltodextrina nas dextroses equivalentes (DE) de 10 e 14, acondicionado em embalagens laminadas durante 50 dias de armazenamento em condições controladas (25 ºC e umidade relativa de 57,7%). Durante o armazenamento foram realizadas, a cada 10 dias, as análises do teor de água, atividade de água, acidez total titulável, ácido ascórbico, cor e molhabilidade. Verificou-se que as embalagens laminadas não conseguiram impedir a absorção de água com escurecimento do produto. A atividade de água das amostras é considerada microbiologicamente segura em razão de ter atingido o valor máximo de 0,351. A molhabilidade do fruto em pó foi maior utilizando-se a maltodextrina com DE...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cereus jamacaru; Maltodextrina; Dextrose equivalente; Embalagem; Vida de prateleira.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662015000200147
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Genetic and chemical diversity in seeds of cactus mandacaru (Cereus sp.) from two edaphoclimatic regions contrasting Anais da ABC (AABC)
Bevilaqua,Maycon R.R.; Santana Filho,Arquimedes P.; Mangolin,Claudete A.; Oliveira,Arildo J.B.; Machado,Maria De Fátima P.S..
The purpose of this study was to evaluate the chemical, physiological and genetic differences in seeds of cactus of the Cereus genus (mandacaru) cultivated in the Northeast (Picos, State of Piauí) and Southern (Maringá, State of Paraná) regions of Brazil. Over a period of eight days, temperatures of 25°C and 30°C were equally efficient for the germination of all the seeds. Oleic acid (C18:1) was the most common fatty acid found in the seeds collected in the Southern (41%) and Northeast (45.5%) regions. The analysis of lipases indicated that seeds from Maringá have high mean observed and expected heterozygosities and that seeds from Picos have a higher number of alleles per loci. Therefore, the seeds of mandacaru from the semiarid region of Northeast as...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cactus; Cereus peruvianus; Cereus jamacaru; Seed germination; Fatty acids; Lipases; Genetic diversity.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-37652015000200765
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Isolation and Characterisation of a Reserve Protein from the Seeds of Cereus jamacaru (Cactaceae) BABT
Costa,Itayguara Ribeiro da; Souza,Petrônio Augusto Simão de; Bloch Jr.,Carlos; Llamoca-Zárate,Romulo Marino; Campos,Francisco A. P..
We describe here the isolation and characterisation of a major reserve protein from the seeds of Cereus jamacaru. (Cactaceae). This protein has a molecular mass of 5319 kDa and was isolated by a combination of gel filtration chromatography and reverse phase HPLC. The amino acid composition of the protein was determined and it was shown to have similarities with the amino acid composition of several proteins from the 2S albumin storage protein family. The usefulness of this protein as a molecular marker in the Cactaceae is also discussed.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cereus jamacaru; Mandacarú; Cactaceae; Seed proteins; 2S albumins.
Ano: 2001 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132001000400002
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Plantas forrageiras das caatingas: usos e potencialidades. Infoteca-e
LIMA, J. L. S. de.
Coleta de analises; descricao e usos das especies: camaratuba, carqueija, catingueira-verdadeira, espinheiro/jacurutu/jiquiri, facheiro, favela/faveleira, feijao-brabo, imbuzeiro/umbuzeiro, juazeiro, jurema-preta, jurema-vermelha, macambira, mandacaru/mandacaru-de-boi, manicoba, marmeleiro/marmeleiro-preto, moleque-duro, mororo/unha-de-vaca, quebra-faca, sabia, sete-cascas/cascudo/pau-de-casca. Comentarios gerais e recomendacoes.
Tipo: Fôlder / Folheto / Cartilha (INFOTECA-E) Palavras-chave: Camaratuba; Carqueija; Catingueira-verdadeira; Jacurutu; Jiquiri; Facheiro; Favela; Feijao-brabo; Umbuzeiro; Juazeiro; Jurema-preta; Jurema-vermelha; Mandacaru; Marmeleiro; Moleque-duro; Unha-de-vaca; Quebra-faca; Sete-cascas; Pau-de-cascas; Calliandra depauperata; Chloroleucon foliolosum; Pilosocereus pachycladus; Capparis flexuosa; Mimosa arenosa; Cereus jamacaru; Manihot pseudoglaziovii; Cordia leucocephala; Bauhinia cheilantha; Croton conduplicatus; Tabebuia spongiosa; Forrageira nativa; Planta nativa; Feed crops.; Planta forrageira; Caatinga; Caesalpinia Pyramidalis; Bromelia Laciniosa; Cascudo; Cnidoscolus Phyllacanthus; Cratylia mollis; Cróton Sonderianus; Espinheiro; Macambira; Maniçoba; Mororó; Sabiá; Spondias Tuberosa; Ziziphus Joazeiro.; Forage; Mimosa caesalpiniifolia; Mimosa tenuiflora..
Ano: 1996 URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/132354
Registros recuperados: 7
Primeira ... 1 ... Última
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional